Aanhoudingen na rellen op Urk

Urk – Op Urk zijn zaterdagavond opnieuw rellen uitgebroken. Groepen jongeren gooiden met zwaar vuurwerk, stichtten brand en pleegden vernielingen, meldt de politie. De ingezette mobiele eenheid werd bekogeld met stenen en flessen. De politie heeft zaterdagavond zeker tien mensen aangehouden.

De politie mag sinds vrijdagavond mensen op Urk preventief fouilleren bij verdachte situaties. Die maatregel geldt tot maandagochtend 08.00, naar aanleiding van ongeregeldheden die vorig weekend waren ontstaan in het vissersdorp. Ook toen stichtten jongeren brandjes en gooiden ze zwaar vuurwerk naar hulpverleners.

Over de rellen van vorig weekend zei Van de Bos eerder dat het daarbij ging om een kleine groep raddraaiers. “De meeste jongeren op Urk gedragen zich keurig”, vindt hij. “Het is belangrijk dat zij zich niet door de relschoppers op sleeptouw laten nemen.”

Vrijdagavond bleef het overigens rustig op Urk, zegt de politie.

De brandweer op Urk heeft drie meldingen afgehandeld. Op 't klif, het Ruim en de Nagel op Urk.

Jeugdagent Gerlinde van Noordoostpolder/Urk reageert op Twitter met : Volgens mij is er genoeg gewaarschuwd???? Waar bent u nu als ouders..? Zeg niet dat u het niet wist..#vuurwerk #vernielingen #brandstichting #neemuwverantwoordelijkheid #Urkstaaterweergekleurdop #doeffnormaal